Rona Yırcalı “Bize düşen görev yatırım yapmak”

Yırcalı Holding yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. İzmir’in Tire ilçesinde BALYEM yem üretim tesisini kuran Yırcalı Holding yaklaşık 150 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdi. 350 kişiye istihdam sağlayacak olan tesis günde 2 bin ton ayda 60 bin tonluk kapasiteye kadar yem üretimi gerçekleştirecek.

BALYEM Tire Yem Üretim Tesisi yapılan açılışla faaliyete geçti. Açılışa Yırcalı ailesinin yanı sıra Tire protokolü de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende BALYEM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yırcalı fabrika hakkında bilgi verdi.
Fabrikanın yaklaşık 150 milyon TL’lik bir yatırımla yapıldığını ifade eden Sinan Yırcalı, “Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılının başında başladığımız bu yatırım Türkiye’de ekonominin zor zamanlarında gerçekleştirdiğimiz bir yatırım. Kapasitemizi 2 katına artırmış oluyoruz. Bu tesisimizin kapasitesi Balıkesir tesisimizin kapasitesinden biraz büyüktür. 30 bin metrekare OSB alanı içerisinde yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alan, depolama alanıyla beraber bir tesis. Türkiye’nin hakikaten son teknolojilerinin kullanıldığı, üretim kalitesi açısından, ürünü giriş noktasından hammadde noktasından alıp üretim bantları boyunca kontrolünü optimizasyonu yapıp sevk aşamasına kadar kontrol altında tutabileceğimiz bir sisteme sahip. Hiçbir manuel girişe izin vermeyen otomasyon sistemi mevcut. Çelik yapı kullanıldı. 55 adet hammadde silosu, bir o kadar da mamul silosu taşıtıyoruz. Dolayısıyla bunları desteklemek adına hem binayı hafifletmek hem de simsin dayanıklılığı artırmak adına çelik konstrüksiyon kullanılıyor. Bizim açımızdan her zaman İzmir bölgesi, Küçük Menderes Havzası yem tüketimi açısından önemli bir yer. Buradan sevkiyatını gerçekleştirdiğimiz müşterilerimize de daha yakın olma imkanı sağlayacak bize. Yatırım miktarı sabit yatırım olarak baktığınızda 100 milyon TL’yi geçiyor. Yaklaşık 100-110 milyon TL. Bunun üzerine de işletme sermayesi olarak geldiğinizde bugünkü hesaplara göre yaklaşık 150 milyon TL bir işletme sermayesi kullanılacak” dedi.

Balyem A.Ş Onursal Başkanı Rona Yırcalı :
Konuşmasına Yırcalı ailesinin Balıkesir’e geliş sürecini anlatarak başlayan Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve BALYEM Onursal Başkanı Rona Yırcalı, yine ailesinin iş dünyasına giriş hikayesini anlattı. Yırcalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli yerlerinde iş yapmamıza rağmen Balıkesir’den ayrılmış bu bölgeden ayrılmamış bir aileyiz. Bunun ailemiz için bir özellik olduğunu belirtmek istiyorum. Bugün Tire’de de biz dostlar arasındayız. BALYEM’in 50 seneyi geçen bir yem geçmişi var. BALYEM ilk defa halka açık bir şirkettir. Bunu biz aile şirketi olarak da yapabilirdik. Ama bizim büyüklerimiz o zamanın şartlarında halkla beraber geniş tabanlı olarak bu işlerin yapılmasını uygun olacağını düşündüler.”

“2019’da da sıkıntılar devam etti”

2019 yılına kötü başladıklarını açıklayan Yırcalı, “Bugün Türkiye’nin büyükşehirlerine ve Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki illerine, ilçelerine, kasabalarına direkt olarak tesis ediyoruz. 2018 yılını zorluklarla geçirdik. Ağustos ayında olan karışıklık ve yüzde 33’lük devalüasyon olması ve diğer gelişmeler devam etti. 2019 yılında bu sıkıntılar devam ederken 31 Mart yerel seçimleri oldu. 2018 yılı zor geçti derken 2019 yılının da inşallah aratacağını düşünmeye başladık. Bundan sonraki zamanların bizi idare edenlerin alacakları kararların tatbiki neticesinde bizlerin çalışmasına istikamet verecektir” diye konuştu.

“Hükümet AR-GE’ye önem veriyor”

Hükümetin AR-GE konusunda önemli yatırımları olduğuna değinen Yırcalı, “Burası önemli bir tesis. Hasan Sakarya tesis hakkında bilgiler verdi. Bu sektörde AR-GE konusunda gerekli önemler verilmiyor. Hükümet politikası olarak AR-GE’ye çok önemli teşvikler verildiğini ve bunun neticesinde de AR-GE’ye yapılan yatırımların yükseldiğini biliyoruz. Dolayısıyla hükümet tarafından konulmuş çok iyi bir politikadır. Biz de bundan faydalandık” dedi.

“Bize düşen yatırımları arttırmak”

Yırcalı sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bize düşen görev yatırım yapmaktır. Daha çok insan çalıştırmak. Ekonomik sorunların panzehri yatırımdır. Yatırım olursa üretim artacak, tüketim artacak. Üretim artınca enflasyon artacak. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız da söylüyor. Bize düşen görev böyle tesisleri daha da çoğaltmak.”

26.04.2019