AKRES AÇILIŞI

Bir yanda rüzgâr, bir yanda su!

Beş kuşaktır sanayici olan Balıkesirli Yırcalı Grubu bu kez havadan ve sudan para kazanmaya kararlı. RES'ler ve HES'lerle farklı bir yolculuğa çıktı. Artık ana işi enerji...Alman ortağı Nordex'in anahtar teslimi yaptığı ve 140 milyon liraya mal olan 45 megavatlık ilk rüzgâr santrali devreye girdi.

Pazar günü Manisa Akhisar'a bağlı Bekirler köyündeydik. Yırcalı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı açılışı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yaptı.

Eğer beklenen lisanslar hemen alınırsa, Balıkesir, Antakya ve Karaburun da devreye girecek ve 150 megavat elektrik üretilecek. Böylece Yırcalı'nın rüzgâr portföyü 195 megavata, Akhisar dahil toplam yatırımı 206 milyon euroyu bulacak.

Peki, havadaki tablo suya yansıyacak mı? Gönen HES ile Pamuk HES zaten devrede. 120 megavatlık Giresun Kar HES, önümüzdeki yıl faaliyete geçecek.

Sözü uzatmayalım.

Enerjiye toplam yatırım 315 milyon euro.

Trafo fabrikası BEST, beyaz et, hayvan yemi, sentetik çuval üreten şirketler...

Grup, bir taraftan da ABD ve Irak'ta ofis açmaya hazırlanıyor. Bağdat'ta açılacak ofis önemli. Irak'a trafo satan Yırcalı, ayrıca Irak Savunma Bakanlığı ile bir anlaşma yaptı. İran-Irak savaşında delik deşik olmuş bir trafo fabrikasının yüzde 90'ını 35 milyon euroya yeniden inşa edecek. Irak' a teknoloji satacak.

Diyeceğimiz şu:Nakit yaratmayı bilen her şirket her dönem ayakta kalır. Yırcalı Grubu da böyle işte.

Çevresini ve sosyal sermayesini her zaman genişletmeyi başaran bu Anadolu sermayesi, yerelden küresele açılımın en iyi örneği.

13.09.2011